Introducerea Value Stream Mapping

Ce este un Value Stream Map? (VSM)

Un flux de valoare (value stream) este lanțul de pași realizați pentru a crea un produs sau serviciu, acest lanț poate include activități care adaugă valoare și de multe ori, risipă( waste) și activități inutile.

Apoi, o hartă a fluxului de valori joacă un rol critic în implementarea strategiei organizației (ceea ce numim Hoshin), reprezintă legătura dintre obiectivele strategice ale companiei și executarea operațiunilor.

Poate fi realizat în procesele de fabricație sau în procesele de afaceri (cum ar fi dezvoltarea produsului, introducerea produsului nou), provocarea de a le măsura și vizualiza diferă în fiecare proces, dar principiile rămân aceleași.

1.- Selectați familia de produse / procese

Acest pas este ușor în principal pentru medii cu volum ridicat, în care echipamentul este dedicat în principal unui singur sau unor produse similare care rulează într-un ritm rapid.

Provocarea vine atunci când echipamentele sau persoanele sunt împărtășite cu mai multe produse, iar combinația de produse poate fi infinită sau „la comandă”.

Product Families

O regulă generală pentru a defini o familie de produse este aceea că produsele care trec prin cel puțin 80% din aceleași procese și conținutul de lucru dintre variațiile produselor nu depășesc 30% din diferență ”dacă un produs nu respectă această cerință nu ar trebui să o includeți în familia dvs. Value Stream.

2.- Elaborați o Hartă de Starea Actuală

Fluxul de materiale și informații sunt la fel de importante pentru întregul proces, parcurgeți-le și revedeți-le pe amândouă, apoi redactați procesul.

VSM Current State

3.- Elaborați o Hartă de stare viitoare (Value Stream Design)

După ce înțelegeți oportunitățile din fluxul de valoare, echipa ar trebui să definească un viitor VSM de stare, care reprezintă o condiție țintă de atins în următoarele 3 până la 6 luni, în funcție de nevoile fluxului de valoare, vă puteți concentra asupra calității, productivității, inventar, siguranță, cost, livrare și altele.

4.-Definirea și planul de acțiune.

Dacă avem o hartă de stare viitoare, vom defini acțiunile pe care le vom experimenta pentru a atinge acea condiție țintă, amintiți-vă că acesta este un proces continuu care va necesita iterarea și experimentarea pentru a găsi soluția dorită pentru fiecare problemă specifică, proprietarii de procese ar trebui să fie principalii responsabili pentru aceste provocări.

Odată ce vom atinge această condiție actuală, vom face din nou ciclul pentru a identifica următoarea stare viitoare, aceasta se potrivește foarte bine cu rutinele Toyota Kata.

Pentru unii, poate părea un „instrument” inutil, iar pentru alții, este o lucrare „unică”, dar VSM este busola care vă ghidează pe termen scurt (3 până la 6 luni) pentru a vă menține aliniat cu obiectivele anuale.

De ce? – Principale motive pentru VSM:

Atunci când ne planificăm eforturile de îmbunătățire, ne oferă o imagine completă a stării reale, într-o abordare a fluxului valoric (fluxul de materiale și informații), acest lucru ne ajută să ne concentrăm pe eficiența generală a sistemului și nu eforturile izolate.

Unoptimized

Și, în principal, susține punctul de a transforma departamentul / funcțiile ca parteneri și de a le alinia în obiective comune.

 VSM Organization

Cine?

În mod normal, se recomandă implicarea membrilor multifuncționali pentru a avea o înțelegere integrală a activităților (lanțul de aprovizionare, producție, calitate, vânzări, inginerie, întreținere, IT și funcții conexe), de asemenea, funcțiile cu decizia trebuie să fie implicate în dezvoltare și revizuirea Hărții, ar trebui să înțeleagă din prima mână procesul analizat și îmbunătățit.

Există în mai multe organizații o funcție numită Value Stream Manager, care are sarcina de a coordona activele în toate funcțiile pentru a se asigura că produsul / serviciul va fi livrat în condițiile dorite.

Cum? – Sfaturi principale:

  • Pe măsură ce efectuați mai multe cicluri de mapare, informațiile devin mai solide și mai utile pentru luarea deciziilor, nu vă opriți din prima versiune, efectuați recenzii și actualizări de fiecare dată când aveți modificări semnificative (modificări de aspect, introducerea produsului, proiecte kaizen, schimbări de echipamente, și așa mai departe).
  • Utilizați alte metode de analiză și vizualizare pentru a vă completa și a vă ajuta să vă înțelegeți mai bine procesul, unele dintre cele utilizate în mod obișnuit sunt SIPOC, Man-Machine Chart, Diagramele Spaghetti, Yamazumi Charts, printre altele
  • Echipa care creează hărțile procesului va fi aceeași care dezvoltă contramăsurile, deci implicați factorii de decizie de la început, ei trebuie să înțeleagă care este starea reală, pentru a dezvolta contramăsurile
  • Dezvoltați-vă propriile soluții, nu copiați soluții din alte procese, chiar și atunci când provin din propria companie, este posibil ca o soluție pentru un proces să nu fie potrivită pentru altul.
  • Nu există o minge de cristal, ipoteza testării este singura modalitate de a afla dacă aveți dreptate, dar ar trebui să o faceți într-un mod structurat și standard, cum ar fi PDCA cu rapoarte A3 sau Cicluri de îmbunătățire / antrenare Kata.

Încercăm să acoperim detalii care nu sunt discutate în descrierea conceptuală normală a Value Stream Mapping, există o mulțime de definiții bune și informații pas cu pas despre cum să efectuați un VSM.

Dorim să vă lăsăm câteva întrebări pe care să le împărtășiți:

  • Compania dvs. folosește Value Stream Mapping?
  • Funcționează bine pentru compania dvs.? Ce beneficii ați perceput?
  • Care sunt principalele provocări pentru a adopta această abordare în compania dumneavoastră?
Contact Us

Let us know your questions, our team will contact you briefly.