A trénerképzés miértjei 2. rész

A témában írt előző cikk folytatásaképpen beszéljünk most a trénerek kihívásairól.

Az ipari körülmények között trénerré vált emberek jelentős része, a korábbi munkavégzés során tanúsított hozzáállása és teljesítménye alapján került, vagy kerül kinevezésre. Konkrétan azt szokták felkérni egy feladat vagy tevékenység oktatására, aki jól végezte korábban az adott munkát. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ennyi előképzettség önmagában nem elég ahhoz, hogy egy addig kiválóan teljesítő munkavállaló hatékonyan adja át tudását.

A legtöbb emberben a képzés és oktatás kapcsán a klasszikus tanár-diák felállás képe él, ami olyan környezetben, ahol felnőttek fejlesztéséről van szó nem a megfelelő megközelítés. A tanuló fél esetében jelentős különbség van egy felnőtt és egy gyermek hozzáállása között.

Nem véletlen az, hogy a felnőttképzés egy külön szakma és tudomány is egyben, melynek célja, hogy a több vagy kevesebb tapasztalattal rendelkező, de funkcionális tudást igénylő emberek számára  a mindennapi kihívások során valóban alkalmazható ismereteket nyújtson.

A tréner képző programunk résztvevői nem csupán a tudás hatékony átadásának módszerével, de az általuk képzett emberek tanulási mechanizmusainak működésével, a felnőttképzés sajátosságaival is megismerkedhetnek. Ezek mellett a tréningek kapcsán tipikusan előforduló, nehezen kezelhető szituációk megoldásához is kapnak használható tudást.

Seres László

Contact Us

Let us know your questions, our team will contact you briefly.