A trénerképzés miértjei 1. rész

Manapság számos cég tapasztalja a munkaerőpiac dinamikájának változását, illetve az ebből származó napi szintű problémákat, kihívásokat, újabbnál újabb megoldandó feladatokat.

Az ipar 4.0 küszöbén azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ma Magyarországon, legfőképpen fizikai munkaerőre épülő folyamatok alkotják a gyártóüzemek értékteremtő folyamatainak jelentős részét.

Az iparban jelen lévő legkülönfélébb technológiák miatt akár több éves tapasztalattal rendelkező kollégák számára is nehézkes lehet egy új rendszerben való integrálódás.

Azt gondolom ezek alapján nem szükséges tovább sorolni mindazokat az okokat, amelyek az új kollégák megfelelő képzését indokolják.

Egy új munkahelyen minden ember számára fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű információhoz jusson. Ezt persze amennyire lehet interaktív módon, más tapasztalt kollégák bevonásával lehet hatékonyan elérni.

Sok múlik azon, hogy egy új munkavállaló mikor kezdi el biztonságban és otthonosan érezni magát új munkahelyén, megkapja-e a kellő támogatást, és viszonylag hamar átéli e az első sikerélményeket, melyek a szervezeti kultúrába való integrálódás fontos lépései.

Meglepő lehet, de ennek a folyamatnak az elindulására nem hetek, csupán napok állnak rendelkezésre. És ennek hiányában valószínűleg előbb vagy utóbb elveszítjük a kollégákat.

Éppen ezért mások fejlesztésével és felkészítésével foglalkozó szakemberek szakmai és kommunikációs eszköztára egy cég szempontjából kiemelkedő fontossággal bír.

A kommunikációs technikák alkalmazása úgy, mint a bizalmi légkör megteremtése, a nehéz helyzetek kezelése és a folyamatos visszajelzések a trénerek esetében alapvető és megkerülhetetlen téma.

Ezek mellé természetesen szükségesek azok a technikai módszerek, melyek segítségével megvalósulhat a tudás hatékony átadása a fejlődés nyomon követese és azok a korrektív tevékenységek, melyek által az új kollégákból hosszú távon elkötelezett, önálló és megbízható munkaerő válhat.

Fontos tehát hangsúlyt fektetni az új kollégák integrálásával foglalkozó szakemberek fejlesztésére.

Az ALFRA Consulting Train the trainer programja a klasszikus TWI -ra (Training Within Industry) épülő tudásátadás fejlesztését célzó képzés mellett a trénerek kommunikációs képességeinek fejlesztésével és a felnőttképzés sajátosságainak megértésével is segíti a résztvevőket abban, hogy képessé váljanak mások eredményes és hatékony fejlesztésére.

Erről a következő cikkben lehet majd olvasni.

Seres László

Contact Us

Let us know your questions, our team will contact you briefly.