Érettségi fok elemzés

Értékelés a Toyota módszer alapján

A Lean utazás

Az utazás

Az elmúlt harminc év, lean programokkal szerzett tapasztalata, melyeket a Toyota Termelési rendszer ihletett, telis tele van rengeteg ünneplésre méltó elképesztő eredménnyel, de sok csalódással is.

Ezek a sikerek tipikusan olyan egyedi projektekből “karcsúsító” folyamatokból erednek, melyek raktárkészlet csökkentést, termelési terület felszabadítást, termelékenység növekedést, minőség javulást, és a vevőeknek a megfelelő időben történő kiszállítását tették lehetővé. A csalódás abból adódik, hogy nem sikerült fenntartani az új, lean folyamatokat, amelyek nagyon ígéretesnek tűntek.

Számos egyedi üzemet láttunk, ritka esetekben pedig egész cégeket, amelyek többet értek el némi elszigetelt sikertörténetnél. Ezekben az esetekben mindig kiemelkedő vezetőket találunk a csúcson, mély elkötelezettséggel az emberek és a kultúra fejlesztésére a kiválóság elérése érdekében.

Az értékelés

Az egyik legfontosabb első lépés, hogy a szakértők által működtetett lean eszközöktől eljussunk a működési kiválóság kultúrájáig, melynek alapja, az eltérések megértése aközt, ahol jelenleg vagyunk, és ahol lehetnénk. Ehhez egy a jelenlegi szituáció reális értékelésre van szükség.

Az általunk megalkotott értékelési módszer átfogó módon fókuszáll arra, amit mi 4P modellnek nevezünk:

Philosophy – Filozófia (hosszú távú gondolkodás melynek fókuszában kiválóság szerepel mint vízió)

Processes – Folyamatok ( az ügyfél igényeinek maximális kielégítése, azt és akkor szállítani, amikor az ügyfél szeretné)

People – Az emberek (az emberek tisztelet és képzése, azért hogy olyan folyamatfejlesztőkké váljanak, akik elérik a kihívást jelentő célokat)

Problémamegoldás (a PDCA módszertana alapján történő innováció melynek célja a kiválóság)

Toyota Módszer alapján történő értékelés lépései:

 • 1) Előkészítés

  Megvizsgáljuk a cég hátterét, az elmúlt három év eredményeit és jövőbeli céljait.

 • 2) Értékelés a 4P alapján:

  Megvizsgáltjuk a cég rendszereit, és eszközeit, valamint ezek együttes hatását az emberek viselkedésére, illetve a szervezet működésére.

 • 3) Gyengeségek és erősségek elemzése:

  A Toyota módszer modellje alapján elemezzük a hiányosságokat és előnyöket, amikkel a szervezet rendelkezik, és ez alapján kezdjük meg a fejlesztési tervünk összeállítását.

 • 4) Kiértékelési jelentés:

  Mélyreható és részletes írásos jelentés az értékelés eredményéről, elvek és rendszer szerint csoportosítva, a gyengeségek és erősségek okainak magyarázatával.

 • 5) Transformációs ütemterv:

  E munka egyik legfontosabb eredménye a javasolt ütemterv, amely alapján a vállalat, az erőforrásainak összehangolásával elindulhat a lean úton. A végrehajtás első szakaszához egy részletesebb útmutatást is biztosítunk.

A 4P együttesen egy dinamikus, jól alkalmazkodó szervezet megalkotását teszi lehetővé. Ez a holisztikus modellen alapuló értékelés rávilágít a szervezet jelenlegi és kívánt jövőbeli helyzetére.

A 4P együttesen egy dinamikus, jól alkalmazkodó szervezet megalkotását teszi lehetővé. Ez a holisztikus modellen alapuló értékelés rávilágít a szervezet jelenlegi és kíván jövőbeli helyzetére.

Rendelkezünk speciális ajánlatokkal arra az esetre, ha a Lean utazáshoz erre szükség van a szervezetnek. Az értékelés a cég jelenlegi állapotának összehasonlítása egy a működési kiválóság útján lévő szervezetével.

A 4 P módszer olyan felelős elkötelezett vezetőket igényel, akik szenvedélyesen hisznek ebben a vízióban. Mi segíthetünk ennek a víziónak a tisztázásában, és az ahhoz vezető lépések megtervezésében.

Miért működésértékelés?

A sikeres cégek megértik, hogy a fejlődés és innováció egy stratégiai iránytűt igényel, amely irányba állítja és összehangolja az erőforrásokat egy fenntartható kultúra megteremtésének érdekében. Máskülönben az elszigetelt (nem szervezeti szintű) kezdeményezések nem fognak tudni lépést tartani az üzlet dinamikájával.

Az irányelvek, eljárások és dokumentációk fontosak, de nem mutatják be egy cég valódi helyzetét. Egy szervezet kultúrájának valódi állapotát az alkalmazottak adott helyzetben tanúsított viselkedése által ismerhetjük meg. Így megérthetjük, hogy milyen rendszert kell létrehozni a kívánt magatartásforma eléréséhez.

A végső eredmény egy részletes stratégiai ütemterv a cégük számára, amivel elkezdhető a vállalati kultúra átalakításának és a lehetséges előnyök (kulturális és pénzügyi) megértéséének folyamata rövid és hosszú távon.

KAPCSOLAT

ESETI PÉLDÁK VALÓS ÉRTÉKELÉSEK ALAPJÁN

Szeretne többet megtudni?

LÉPJEN KAPCSOLATBA CSAPATUNKKAL

Contact Us

Let us know your questions, our team will contact you briefly.