De ce Implementările Noastre Lean Se Disipă?

Multe companii au făcut mai multe eforturi pentru a îmbunătăți și chiar a crea procese fără pierderi de la început, deși unele dintre ele sunt foarte bine planificate și proiectate, am constatat de multe ori că aceste beneficii promițătoare nu durează atât de mult.

Atunci, care este problema? Este o chestiune de disciplină? Sau poate principiile Lean nu pot fi aplicate în aceste companii?

Folosind abordarea “punerea în aplicare a instrumentelor Lean, fără a dezvolta într-adevăr o gândire de zi cu zi a îmbunătățirii în organizație, va crea un sentiment fals de îmbunătățire și de viață scurtă a posibilelor beneficii.

Picture1

Unul dintre multele probleme pe care aceste companii nu îl iau în considerare este Entropia, care, în cuvinte simple, poate fi explicată ca o măsură de dezordine în cadrul unui sistem, a doua lege a termodinamicii, spune că entropia într-un sistem nu va scădea.

Dacă luăm în considerare acest concept ca analogie într-un proces tranzacțional, (așa cum mi l-a descris Jeffrey Liker), entropia înseamnă că societățile (și toate procesele sale) sunt sisteme vii care în mod natural tind să se descompună, iar dacă nu facem nimic se poate ajunge la niveluri haotice.

Procesele tranzacționale sunt influențate de mai multe surse de variații (angajați noi, tehnologii și metode noi, concurenți noi, schimbări de reglementare și așa mai departe).

Picture2

Toate companiile vor suferi aceste variații într-o cantitate mică sau mare, exemple de mici variații de zi cu zi au loc atunci când, un operator nu ajung la locul de muncă sau pur și simplu renunță, atunci când unele instrumente încep să dispară, când mașinile încep să aibă defecțiuni mici, când cutiile cu materie primă vin în diferite dimensiuni sau cantități, când apar noi locuri de stocare temporale în linia de producție și depozit, când muncitorii nu au calificările și cursurile adecvate, iar lista de abateri mici poate continua.

Este atunci, când oamenii noștri vor începe să se adapteze la standardul original și să găsească modul de a face lucrurile să se întâmple.

Managerii tradiționali vor da vina pe muncitori pentru abaterile de la standardele definite și vor indica de asemenea lipsa de disciplină, dar realitatea este că mulți oameni se abat de la standardele cu intenții bune, deoarece standardul definit nu mai este cel mai eficient sau chiar viabil.

De cele mai multe ori aceasta este o problemă de management, aceștia sunt responsabili pentru a crea cadrul (strategia și resursele), să dezvolte și să mențină condițiile de standard corecte și să lupte împotriva entropiei.

Picture3

Ce fel de manager ești? Dai vina pe alții pentru că nu păstrează disciplina sau accepți că afacerea este dinamică și se va schimba întotdeauna (în mod normal, se înrăutățească dacă o lași în voia sorții).

Astfel păstrează în minte faptul că îmbunătățirea continuă este o datorie zilnică și ar trebui să se facă la toate nivelurile organizației (cel mai important la nivel de middle si top management).

Deci, ce faci pentru a promova zilnic o stare de spirit de îmbunătățire continuă?

Contact Us

Let us know your questions, our team will contact you briefly.