Ce este Mentenanța Productivă Totală?

Vizionează acum Webinarul TPM de 30 de min, 100% Gratuit

Mentenanța Productivă Totală (TPM)

Creșterea disponibilității prin eliminarea și prevenirea pierderilor

În călătoria spre excelența operațională, multe companii realizează că disponibilitatea scăzută reprezintă o barieră principală.

Mentenanța Productivă Totală (TPM)

Creșterea disponibilității prin eliminarea și prevenirea pierderilor

În călătoria spre excelența operațională, multe companii realizează că disponibilitatea scăzută reprezintă o barieră principală.

Cheia spre fabricația de succes reprezintă momentul în care utilajele execută precum specificațiile de proiectare. Baza pentru un sistem de producție Lean de succes este Mentenanța Productivă Totală (TPM).

TPS House

Căsuța TPS

Ce este TPM?

TPM este un sistem de Management al activităților de mentenanță care caută eliminarea și prevenirea pierderilor operaționale.

tpm

Provocarea nesfârșită a disponibilității operaționale 100%

Pentru a maximiza eficiența utilajelor, toată lumea participă în: Planificarea, Folosirea, Mentenanța și Îmbunătățirea Utilajelor.

tpm

Implicarea întregii echipe în TPM

Cele 4 elemente din Modelul TPM sunt:

1) Proiectarea unui Utilaj Bun
Gândirea unui utilaj simplu, ușor de folosit și menținerea unui utilaj care este proiectat să fie fără staționări, folosind cunoștința procesului și condițiile de lucru.
2) Prevenirea Staționării
Pregătirea echipei operative pentru utilizarea utilajului, definirea activităților care vor preveni staționările neplanificate, precum mentenanța autonomă, mentenanța planificată și mentenanța predictiva.
3) Rezolvarea Rapidă și eficientă a Staționarii
Corectarea precisă și rapidă a avariei, urmărirea cauzei și prevenirea optimă a problemei recurente.
4) Îmbunătățirea metodelor de mentenanță (Kaizen)
îmbunătățirea performanței și a mecanismelor/sistemelor de lucru.

TPM

Cele 4 elemente ale Modelului TPM

Un concept important în mentenanța productivă totală este implicarea tuturor persoanelor în folosirea și îngrijirea echipamentului, de la membrii de echipă până la conducerea firmei.
Unul dintre primii pași este aducerea la condiții ideale a unui utilaj, reparațiile majorare și înlocuirea pieselor poate fi necesară pentru utilajele mai puțin îngrijite, ca să aibă condițiile de operare ca ale unui utilaj nou.

Scopul este să avem un utilaj în stare ideală (standard) unde anormalitățile sunt ușor de identificat, care pot fi identificate ușor de persoanele care operează utilajele.

Acestea ne conduc la următorul concept, Mentenanța Autonomă.

Scopul mentenanței autonome este de a dezvolta o relație strânsă între departamente de producție și mentenanță unde informația este împărțită în timp efectiv pentru a preveni staționările.

Activitățile conduse de către echipa de producție sunt:

  • Evaluarea posibilelor anormalități
  • Curățenie și lubrifiere
  • Înlocuire de piese mici si consumabile
  • Ajustarea și reparațiile minore

Pentru astea este critic să dezvoltăm o echipă de producție care cunoaște elementele importante ale utilajului, care trebuie să fie formate de către echipa de ingenierie și mentenanță pentru a cunoaște și folosi corespunzător utilajul.

Alte elemente foarte importante pentru creșterea disponibilității operaționale este o reacție rapidă asupra avariilor, chiar când am planificat și definit activitățile de prevenție, vom avea situații de staționări și atunci avem nevoie de un proces de comunicare, diagnoză și reparație a avariilor, fără pierdere de timp în fiecare etapă din proces.

TPM

Ulterior este important să îmbunătățim sistemele noastre prin urmărirea anormalităților și staționărilor, pentru a preveni pierderile și simplifica sistemul nostru de mentenanță, acesta este concept de Kaizen, care va îmbunătăți ciclul de TPM, cu cunoștințe dobândite și lecții învățate de-a lungul timpului.

Vizionează acum Webinarul TPM de 30 de min, 100% Gratuit

Concluzie

Mentenanța productivă totală este baza pentru a ținti spre excelența operațională, avem nevoie de utilajele fiabile.
Această consistență poate fi atinsă doar prin implicarea tuturor persoanelor care participă în întregul ciclu de viață al utilajului, cei care proiectează, folosesc, întrețin, și aprobă aprovizionarea utilajului.

Căutarea disponibilității operative 100% este un drum fără sfârșit, dar trebuie să ne asigurăm că fiecare zi și fiecare persoană are o contribuție spre această direcție.

Vedeți metodele de aplicare ale conceptelor TPM în cadrul trainingurilor practice desfășurate de noi

TPM, Total Productive Maintenance, TPM training, principii TPM, concepte TPM, Mentenanta Productiva Totala, Mentenanta Autonoma, Mentenanta Planificata, Managementul mentenanței,

Contact Us

Let us know your questions, our team will contact you briefly.