De ce este important feedback-ul: înțelegeți necesitatea acestuia

Feedback-ul este o parte importantă a oricărei relații, fie ea personală sau profesională. Buclele de feedback sunt piatra de temelie a îmbunătățirii calității în orice afacere, iar feedbackul ne oferă informații cheie care pot duce la succes. S-ar putea să vă întrebați de ce ar trebui să vă pese de feedback, dar beneficiile de a primi feedback regulat sunt numeroase. Iată câteva motive pentru care ar trebui să aveți încredere în oamenii voștri și să oferiți feedback.

Importanța feedback-ului

Nu este doar un termen care sună bine. Feedback-ul înseamnă a putea oferi cuiva îndrumare, pentru a-l ajuta să-și atingă obiectivele. Aceste obiective pot include îmbunătățiri personale, cum ar fi învățarea, cum să comunice mai bine sau îmbunătățirea relațiilor interpersonale. Ca lider, este important să înțelegeți importanța ciclului de feedback, astfel încât să puteți lua decizii informate cu privire la propriile obiective și valori.

Importanța de a putea oferi feedback

Feedback-ul este piatra de temelie a procesului de îmbunătățire continuă. De fapt, îmbunătățirea continuă poate fi unul dintre cele mai vitale aspecte ale îmbunătățirii afacerii dvs. și o parte cheie a celor mai bune organizații.

woman-holding-guiding-direction-arrow-sign-2021-08-26-23-02-55-utc

Feedback-ul oferă informații cheie

După cum s-a menționat mai sus, feedbackul oferă o perspectivă asupra muncii, comportamentului și performanței echipei voastre. Oferă perspective importante asupra dinamicii echipei care pot fi greu de măsurat în mod obiectiv, cum ar fi moralul, rezolvarea problemelor și motivația de a lucra bine împreună. Într-un studiu realizat de Zeynep Ton de la MIT Sloan School of Management, ea și echipa ei au descoperit că feedback-ul oferă angajaților posibilitatea de a identifica în mod clar ceea ce funcționează bine pentru ei și ce ar putea fi îmbunătățit.

Studiul afirmă că, în timp ce organizațiile integrează feedback-ul de la angajați în munca pe care o desfășoară, relația dintre manageri și angajați este încă într-un stadiu incipient.

woman-holding-key-2021-08-29-08-15-19-utc

Feedback-ul este piatra de temelie a îmbunătățirii calității

Oamenilor tăi trebuie să li se arate că munca lor este apreciată și că, contribuțiile lor sunt recunoscute. Oamenii trebuie să simtă că munca lor este apreciată, iar voi puteți oferi această valoare prin feedback. Feedback-ul vă oferă oportunitatea de a consolida comportamentele pozitive și de a influența învățarea. Oferă oamenilor șansa de a-și ajusta performanța pentru a se îmbunătăți și le oferă șansa de a-și adapta performanța pentru a performa mai bine. Poate fi dificil să le transmiteți oamenilor că sunt valoroși, comunicarea este importantă.

Feedback-ul îi ajută pe oameni să-și identifice stilul de performanță și să le descopere punctele forte ascunse. Prin feedback, oamenii pot înțelege care sunt punctele lor forte și îi puteți ajuta să găsească cele mai eficiente modalități de a le folosi la maximum.

Consolidați o cultură a feedback-ului

Feedback-ul nu numai că stimulează schimbarea, ci îi implică și pe angajați. Managerii și angajații sunt mai fericiți, mai implicați, iar productivitatea și moralul lor sunt mai mari. A fi capabil să oferi feedback celorlalți împuternicește angajații, încurajează inovația și promovează creșterea. Este mai probabil ca angajații să găsească idei noi sau să accepte noi provocări atunci când sunteți dispus să le oferiți feedback.

Luați decizii mai bune.

Feedback-ul are puterea de a lua decizii mai bune, oferind angajaților posibilitatea de a crea un limbaj comun pentru a discuta preocupările lor. Odată ce oferiți un mediu de comunicare continuă între manageri și angajați, vă puteți ajuta echipa să realizeze mai mult decât ați putea singuri.

people-2021-08-30-18-08-47-utc

Înțelegeți importanța feedback-ului pentru persoane

Cu toții am fost acolo. Vrem să fim grozavi și vrem să știm când eșuăm. Aici feedback-ul este esențial pentru succesul nostru. Feedback-ul ne permite să identificăm ce este în neregulă cu noi sau cu echipa noastră, pentru a o remedia și a preveni repetarea.

Forțându-ne să ne uităm la punctele noastre forte și slabe într-un mod constructiv, în loc să ne plângem doar de ele, oferă o ieșire atât de necesară pentru îmbunătățire. Adesea uităm cât de mult facem bine, iar punerea în perspectivă ne va ajuta să ne dăm seama cum slăbiciunile noastre contribuie la eșecurile noastre zilnice.

Acordați atenție celor mai buni.

Feedback-ul ne ajută să identificăm și să îmbunătățim oamenii pe care îi considerăm cei mai buni și mai străluciți. Oferind feedback în mod regulat, ne asigurăm că aceștia continuă să învețe și să se dezvolte.

Concluzie

Toată lumea caută să fie auzită, să știe că sunt importanți pentru echipa lor și să simtă că munca lor este apreciată. Oamenii cărora le pasă de feedback înțeleg valoarea acestuia și îl folosesc pentru a-și ajuta echipele să se îmbunătățească. Dar puțini oameni își iau timp pentru feedback, iar cei care o fac sunt rareori recunoscuți pentru contribuțiile lor.

Deci, de ce ar trebui să vă faceți timp pentru a oferi feedback echipei dvs.? Va duce la produse de calitate superioară și la decizii mai bune.

Feedback-ul vă poate ajuta să îmbunătățiți productivitatea. Când comunicați cu echipa voastră, există multe de învățat despre afacerea voastră și despre echipa voastră.

Contact Us

Let us know your questions, our team will contact you briefly.