Ce este Andon?

Ce este principiul Andon?

Andon este un cuvânt japonez pentru „paper lantern” și este folosit și pentru „lumină” sau „lampă”.

Principiul Andon se referă la o metodă utilizată de muncitorii din prima linie pentru a comunica rapid liderilor despre problemele din cadrul lucrului, care trebuie să inițieze procesul de escaladare pentru rezolvarea rapidă.

Andon în Lean manufacturing este un sistem conceput pentru a alerta în timp real cu privire la probleme, astfel încât măsurile corective să poată fi aplicate imediat. Face parte din conceptul de calitate încorporată din cadrul sistemului de producție Toyota, care le permite oamenilor din prima linie să oprească munca atunci când găsesc o anomalie.

andon

Cum funcționează sistemul Andon?

Condiția de bază pentru vizualizarea Andon este de a avea în fiecare loc de muncă, o modalitate (manuală sau automată) pentru ca operatorii să poată semnaliza prezența oricărei condiții anormale și de a primi asistență rapidă pentru a remedia problema.

Semnalul Andon poate fi realizat cu multe soluții folosind alarme, conuri colorate, monitoare, lumini, muzică sau o combinație a acestora.

Semnificația culorilor Andon:

traffic-light-copy-2
traffic-light-copy
traffic-light
 • Când Andon este Roșu, înseamnă că activitatea specifică trebuie să se oprească pentru a introduce imediat contramăsuri pentru a elimina impactul negativ și a preveni reapariția.
 • Când Andon este Galben, înseamnă că acel proces funcționează în condiții speciale (derogare, mod degradat etc.) și ar putea iniția unele operațiuni temporare suplimentare (inspecții și / sau operațiuni suplimentare) pentru a atenua riscul, până când va fi identificată și rezolvată cauza principală a problemei.
 • Când Andon este Verde, înseamnă că procesul se derulează în condiții standard.
 • Când Andon este Roșu, înseamnă că activitatea specifică trebuie să se oprească pentru a introduce imediat contramăsuri pentru a elimina impactul negativ și a preveni reapariția.
 • Când Andon este Galben, înseamnă că acel proces funcționează în condiții speciale (derogare, mod degradat etc.) și ar putea iniția unele operațiuni temporare suplimentare (inspecții și / sau operațiuni suplimentare) pentru a atenua riscul, până când va fi identificată și rezolvată cauza principală a problemei.
 • Când Andon este Verde, înseamnă că procesul se derulează în condiții standard.

Notă: se recomandă insistent ca trecerea de la roșu la verde (sau de la roșu la galben) să fie făcută de șeful de echipă sau de supraveghetor.

Ce este Andon în Lean manufacturing și cum se conectează?

Pașii metodei Andon:

 1. Opriți procesul de producție când parametrii de proces definiți ating pragul.
 2. Informați următorul nivel de management și începeți procesul de rezolvare a problemelor.
 3. Fiecare nivel de management folosește timpul definit pentru a ajunge la rezolvarea problemei, dacă nu este posibil, este implicat următorul nivel superior.
 4. Funcția de asistență asigură un răspuns rapid pentru producție.
 5. Procesul de escaladare ar trebui să fie monitorizat prin salvarea informațiilor folosind o foaie care descrie procesul (data și tura), numărul inițial, sfârșitul problemei, care a fost problema, cauza, ce nivel al structurii a atins escaladarea etc.

Andon legat de procesul de escalare

Supervizorii, managerii și / sau alți lideri și funcții de asistență sunt conștienți de problemele dintr-un proces structurat. Deci, operatorul va obține asistență imediată, iar funcțiile de lider și cele de suport trebuie să inițieze rezolvarea rapidă a problemelor.

andon-escalation-1
Andon Requires Quick Response

Alte conexiuni cu uneltele Lean:

Andon este, de asemenea, integrat cu Visual Management, Leadership Standardized Work, Problem Solving, Tiered Accountability Meeting, Total Productive Maintenance, și alte instrumente.

Care sunt beneficiile principale ale Andon?

Folosirea sistemului Andon în Lean manufacturing va genera impact pozitiv, pe termen lung și scurt.

Pe termen scurt oferă:

 • Vizibilitate și transparență în procesul de producție.
 • Creșterea productivității, eficienței și reducerea wasteului.
 • Declanșator pentru acțiunile rapide de rezolvare a problemelor.

Beneficiile pe termen lung includ:

 • Costuri și timpi morți reduse.
 • Valoare sporită pentru client datorită produselor de calitate mai bună realizate și livrate.
 • Operatori responsabili care răspund de linia care funcționează cât mai și eficienți posibil, împuternicindu-i să acționeze atunci când apar probleme, mai degrabă decât să aștepte managementul.
 • Îmbunătățiri pe termen lung ale procesului de producție.

La fel ca alte instrumente de Lean Manufacturing, Andon în sine nu aduce valoare adăugată, deoarece dacă analiza și acțiunile corective nu sunt luate imediat ce sistemul este alertat (vezi procesul de escaladare și de rezolvare a problemelor), atunci încrederea în sistem este pierdută și vă veți abate de la rezultatele așteptate.

Concluzii

Implementarea Andon reprezintă abordarea corectă pentru a:

 • Împuternici operatorii să aibă o reacție puternică atunci când se confruntă cu orice anomalie.
 • Opri activitatea eliminând riscul de a crea mai multe defecte și pentru a iniția acțiuni de protejare a clienților.
 • Acordați prioritatea și sentimentul de urgență funcțiilor de sprijin și conducerii pentru a remedia sau corecta eroarea (condiție greșită) care a generat oprirea activității.
 • Rezolvați problema evidențiată în conformitate cu regula ,,3 NU”: nu acceptați / nu produceți / nu livrați produs sau serviciu neconform.

Facerea vizibilă a anomaliilor, acordarea responsabilității corecte persoanelor potrivite și crearea simțului comun al urgenței în interiorul unei organizații pentru rezolvarea problemelor zilnice, va contribui la implementarea unei culturi Lean robuste.

Contact Us

Let us know your questions, our team will contact you briefly.