Ce este SMED și de ce este important?

Conceptul SMED

Single Minute Exchange of Die (SMED) este o metodă dezvoltată de Shigeo Shingo și o piatră de temelie pentru producția Just in Time, inițial a fost dezvoltat să reducă timpul de changeover în mai puțin de 10 minute, astăzi această abordare este utilizată pentru a îmbunătăți tot felul de activități de setare.

Îmbunătățiți procesul de changeover – Aflați cum să îl faceți mai ușor și să eficientizați orice proces pentru a reduce timpul de inactivitate și a obține rezultate, calculând economiile și impactul asupra reducerii schimbării în timp.

5S este un factor important în implementarea SMED.

changeover

Procesul de Changeover

Separarea acțiunilor prin cei 4 pași din procesul de Changeover

Pentru a vedea întregul proces și a-l optimiza pentru a reduce timpul de changeover, trebuie să structurați procesul observat, fiecare etapă a procesului de changeover fiind integrată într-unul dintre cei 4 pași SMED:

 1. Pregătirea – asigurarea faptului că toate piesele și instrumentele sunt acolo unde ar trebui să fie și că acestea funcționează corect. De asemenea, inclusă în acest pas este perioada de după procesare, când sculele, mașinile sunt curățate, identificate și testate pentru funcționalitate înainte de depozitare. Mutați aceste elemente în exterior și simplificați.
 2. Schimbul – Implică îndepărtarea sculelor după finalizarea lotului de producție și plasarea noii scule înainte de următorul lot de producție. Reduceți sau eliminați aceste elemente.
 3. Condiții de setare – efectuați toate setările de control al procesului înainte de executarea producției incluzând calibrările și măsurătorile (centrare, dimensionare, măsurarea temperaturii sau a presiunii) necesare pentru fabricarea mașinii. Eliminați aceste acțiuni.
 4. Testarea & Ajustările – Include ajustările necesare (recalibrări, măsurători suplimentare) necesare după producerea primelor piese de probă. Cu cât precizia măsurătorilor și calibrărilor este mai mare în etapa de setare, cu atât aceste ajustări vor fi mai ușoare. Eliminați aceste acțiuni.
smed-steps

Diagrama pașilor SMED

ETAPELE SMED

1. Documentați și separați pașii de configurare externă / internă

Elemente interne = Pașii procesului realizat în timp ce mașina este inactivă

Elemente externe = Etape ale procesului realizat în timp ce mașina continuă să funcționeze

În operațiile de configurare tradiționale, configurările interne și externe pot fi confuze, primul pas este clarificarea pașilor.

Trebuie să îi implicați pe toți cei responsabili de acest proiect.

 • Studiați condițiile reale din zona de producție prin intervievarea operatorilor.
 • Operatorii au cunoștințe detaliate despre proces, mașină și munca lor.
 • Aceștia vor fi mai dispuși să accepte noi reguli și proceduri dacă vor ajuta la stabilirea acestora.

Documentați configurarea procesului real (live), mergeți și urmăriți-l pe întregul parcurs.

De asemenea, înregistrarea video permite operatorilor să revizuiască și să explice activitățile lor.

2. Transformați pașii de configurare interni în externi

După ce urmăriți întregul proces de changeover și stabiliți ce pas se face intern și extern, trebuie să transformați cât mai multe elemente interne în elemente externe (pentru a se desfășura în timp ce mașina continuă să funcționeze).

Modalități de a converti configurarea internă în cea externă:

 • Reexaminează evenimentele interne de la Pasul 1 și verifică dacă acestea sunt de fapt interne.
 • Convertiți orice evenimente de configurare interne în evenimente de configurare externe utilizând metode de inginerie.

Operațiile care sunt acum efectuate ca configurare internă pot fi adesea convertite în configurare externă prin reexaminarea funcției lor adevărate. Este extrem de important să se adopte noi perspective care nu sunt legate de vechile obiceiuri.

Știți zicala: THINK OUTSIDE THE BOX, faceți-o!

3. Simplificați evenimentele interne (simplificați, reduceți, eliminați)

Optimizați configurarea internă prin:

 • Mișcarea simplificatoare
 • Reducerea mișcării
 • Eliminarea mișcării

4. Eliminați ajustările interne ale setării

Frecvența și lungimea testelor și a procedurilor de reglare depind de abilitatea inginerului de instalare. Cele mai mari dificultăți într-o operație de changeover constă în reglarea corectă a echipamentului.

Proporția mare de timp asociată cu testele derivă din aceste probleme de ajustare. Dacă dorim să facem mai ușoare încercările și ajustările, trebuie să înțelegem că cea mai eficientă abordare este creșterea preciziei ajustărilor (măsurători și calibrări).

Rezultate

Veți fi surprins de cât de mult waste puteți reduce sau elimina din procesul de changeover, indiferent dacă este vorba de lipsa materialelor necesare, lipsa de organizare, probleme tehnice sau altele.

SMED s-a dovedit extrem de eficient în reducerea timpului de changeover, dar, desigur, aveți nevoie de o echipă implicată și axată pe îmbunătățirea continuă.

kaizen

Concluzie

Managerii care sunt responsabili de producție trebuie să recunoască că strategia adecvată este de a produce ceea ce poate fi vândut, SMED face posibilă răspunderea rapidă la fluctuațiile cererii.

Modificările de changeover ar trebui să permită produselor fără defecte să fie produse de la bun început. Nu are sens să accelerați o operațiune de configurare fără a ști când pot fi produse de calitate.

Atâta timp cât sunt necesare modificări de configurare, acestea ar trebui să fie proiectate pentru a fi efectuate cu o mișcare „one-touch”.

Este important să reduceți timpul de setup, să micșorați dimensiunile lotului și chiar încărcările, simultan.

“Every day a little up, Some days a big up”

Contact Us

Let us know your questions, our team will contact you briefly.