Metoda Yamazumi garantează procese fără waste?

V-ați imaginat vreodată un sistem fără waste și doar cu valoare adăugată?

În primul rând, ce este valoarea adăugată?

Să acoperim din ce este alcătuit un proces:

  • Value Added – O activitate value-added reprezintă orice acțiune făcută care crește beneficiul unui produs sau serviciu pentru un client.
  • Non Value Added – Activități care consumă resurse, dar nu adaugă valoare produsului sau serviciului.
  • Necessary Non-Value Added Activities – Activități care nu adaugă valoare produsului sau serviciului, dar sunt necesare în prezent. Acestea sunt ceva mai greu de identificat.
  • Business Value Added – O modificare adusă produsului sau serviciului care este necesară pentru etapele viitoare, dar care nu este observată de clientul final.
  • Machinery Value Added – este orice proces executat de un utilaj care mărește beneficiul unui bun sau serviciu pentru un client.

Pe ce ar trebui să ne concentrăm?

Graficul Yamazumi își propune să identifice cei trei dușmani ai lui:

Acestea se găsesc atât în procesele de fabricație cât și în cele de birou și este foarte important să le eliminăm pentru a avea un proces curat și o productivitate mai bună.

Cea mai frecventă greșeală care se face extrem de des este să caute doar Muda (waste), fără a ține cont de echilibrul dintre oameni (supraîncărcare și inegalitatea)

European on monetary crisis

Yamazumi – cum începem?

Consider că orice Plant Manager visează la un proces fără deșeuri, cu o productivitate excelentă, angajați fericiți și o companie sănătoasă.
Desigur, acest lucru este extrem de greu de realizat și întotdeauna va fi loc pentru îmbunătățiri, dar să vedem cum contribuie Graficul Yamazumi în Lean Manufacturing.

Nu uitați că 5S are un impact mare și este obligatoriu în reducerea Muri, Muda și Mura.

Reduce waste-ul

Timpul pierdut reprezintă bani irosiți și, desigur, nicio organizație nu vrea să irosească bani dacă acest lucru poate fi evitat. Metoda Yamazumi ajută la rezolvarea acestei probleme, dar, desigur, implică dăruire din partea managementului.

Graficul Yamazumi vă ajută să vedeți fiecare etapă a fiecărui proces, fiecare pas pe care operatorul sau utilajul îl face.

Trebuie să selectați un singur proces și să observați (luați notițe) la fiecare pas, cronometrându-l pentru a întocmi Graficul Yamazumi.

După aceea, puteți separa pașii, marcând care adaugă valoare produsulio și care nu, finalizând Graficul Yamazumi.

După ce procesul a fost observat și cronometrat, prin urmare, graficul poate fi format, iar echipa poate observa care pași nu adaugă valoare și pot fi eliminați sau reduși.

Aici aveți un grafic Yamazumi format pentru 5 stații de lucru:

yamazumi-before

Graficul Yamazumi format înainte să fie făcute schimbări

Puteți observa procesul mai bine

După ce ați format graficul Yamazumi, puteți vedea întregul proces, implicând fiecare pas în parte și puteți să-l rearanjați după cum doriți. (aprobat tehnic) Acest lucru duce la reducerea waste-ului și a mișcărilor inutile.

Îndepărtarea Mura, Muri și Muda, vă oferă un proces mai bine organizat, cu timp mai puțin pierdut și crește productivitatea.

yamazumi-after

Graficul Yamazumi după eliminarea waste-ului

Concluzie

Mentalitatea Lean este foarte importantă în dezvoltarea obiceiurilor bune într-o companie. Pentru a îmbunătăți continuu, managementul trebuie să fie implicat în căutarea continuă a îmbunătățirii și în antrenarea altora pentru a face același lucru.

Graficul Yamazumi funcționează foarte bine într-o companie de producție, dar are nevoie de sprijin constant din partea conducerii superioare.

“Every day a little up, Some days a big up”

Contact Us

Let us know your questions, our team will contact you briefly.